Park Timna, Eilat – Relaxace i výlet do pouště

Gulf of Eilat, luxurious hotels in popular resort – Eilat

Nejjižnější město Izraele Eilat (Ejlat) leží při severním cípu Rudého moře u Akabského zálivu. Na místě, kde kdysi stála opuštěná policejní stanice, vyrostlo moderní město, které se neustále rozvíjí. Je proslulé krásnými plážemi, nádhernými korálovými útesy, hustou sítí komfortně zařízených hotelů, množstvím restaurací, barů a zábavních podniků. Pro milovníky koupání a různých vodních aktivit (plavání, surfování či potápění) je to ideální destinace. Slunce tu hřeje až 360 dní v roce.

V jižní části města je světoznámá Podvodní observatoř Mořský park, která nabízí fascinující pohled na korálové útesy Akabského zálivu. Oblíbenou atrakcí je uměle vytvořené místo nazvané Delfíní útes, kde můžete zblízka pozorovat delfíny v jejich přirozeném prostředí.

Park Timna – podivuhodné útvary a starobylé památky

Být v Eilatu a nenavštívit známou archeologickou lokalitu Timna by byla velká škoda. Asi 25 km severně od Eilatu leží údolí, které je podivuhodnou kombinací překrásných přírodních scenérií, zvláštních pískovcových útvarů a starověkých památek. Pozoruhodné jsou padesátimetrové Šalomounovy sloupy, ruiny egyptského chrámu, skála v podobě hřibu či tunely v pískovci. Dominantou údolí je hora Timna (453 m). V tomto údolí, o kterém se tvrdí, že má tvar podkovy, se nacházejí nejstarší měděné doly na světě. Dříve převažoval názor, že tyto doly provozovali Egypťané ve 13. stol. př. n. l. Novější archeologické výzkumy však posunuly těžbu v údolí do 10. století př. n. l., kdy v Izraeli vládl moudrý král Šalomoun.

Park Timna láká nejen prastarým vzhledem okolní krajiny, ale i různými atrakcemi, jichž se může zúčastnit celá rodina. Uměle vybudované jezero Timna poskytuje odpočinek a příjemné posezení. Můžete si vypůjčit vodní šlapadlo a projet se po jezeře. V parku jsou stezky pro pěší i 6 cyklostezek (dvě z nich jsou určeny pro rodiny s dětmi, zbývající čtyři pro zkušené cyklisty).

Pond with fountain in Timna oasis in Negev desert, Israel

Cestovní kancelář Kareta Tour nabízí pobytové zájezdy do oblasti Mrtvého moře, přímořského letoviska Eilat i metropole Tel Avivu. Také pořádá poznávací zájezdy po celém Izraeli, jejichž součástí je například návštěva Zdi nářků v Jeruzalémě či výlet ke Galilejskému jezeru.