Podívejte se na svět z výšky




Patří různé vyhlídky a rozhledny do Vašeho oblíbeného cestovatelského repertoáru? Pojďte se spolu s námi podívat na ty nejzajímavější u nás, se kterými se na svět podíváte očima ptáků.

rehood / Pixabay

Nejstarší rozhledna

Nejstarší rozhlednou u nás je Kleť, která leží nedaleko Českého Krumlova v nadmořské výšce 1084 metrů. Jedná se o kamennou novogotickou rozhlednu, která byla postavena již v roce 1825 a je vysoká 18 metrů.

Z výšky můžeme vidět Český Krumlov, přehradu Lipno, ale i Alpy, Šumavu nebo zámek Hluboká nad Vltavou.

Nejvýše položená rozhledna

Dřevěná rozhledna vysoká 21 metrů byla v roce 2004 postavena na vrcholu hory Boubín (1362 m. n. m.) a je tedy nejvýše položenou rozhlednou v České republice. Na vrcholu této rozhledny spatříte pravděpodobně největší výhled na Šumavě. Můžete dohlédnout na Alpy, Novohradské hory nebo Českou Sibiř.

Jedna z nejhezčích

Jedna z nově postavených rozhleden, Vartovna, patří k těm nejhezčím. Nachází se v okresu Vsetín nad obcí Seninka ve výšce 651 m. n. m. Název kopce i rozhledny je odvozen od slova vartovat (hlídat), kdy hlídači na kopci hlídali, zda se neblíží nějaké nebezpečí a včas na něj upozornili zapálením ohně.

Byla postavena v roce 2009 a je vysoká 37 metrů. Z vyhlídkového ochozu ve 35 metrech se můžete kochat pohledem na Hostýnské vrchy, Vsetínské Vrchy, Beskydy nebo třeba Bílé Karpaty.

Dvojrozhledna

Zajímavá rozhledna Hraniční vrch vytvořená spojením dvou anténních věží vznikla v roce 2011. Leží severozápadně od Krnova ve výšce 541 m. n. m a je vysoká 29 metrů. Z vyhlídkové plošiny umístěné ve 25 metrech dohlédnete na Město Albrechtice, Jeseníky spolu s Pradědem ale i do Polska.

Nejvyšší dřevěná rozhledna

Bohdanka je rozhledna postavená v roce 2011 nad obcí Bohdaneč v okresu Kutná Hora a nachází se v nadmořské výšce 498 metrů. Je vysoká 52 metrů a vyhlídková plošina je umístěna o deset metrů níž. Tím si získala prvenství coby nejvyšší dřevěná rozhledna nejen u nás, ale i v Evropě.

Z výšky 42 metrů se můžete nerušeně kochat okolní krajinou – zejména krajinou středního Posázaví, Českou Sibiří, ale dohlédneme i na Krkonoše nebo Orlické hory.

Jedna z nejnižších

Rozhlednu zvanou Na Horách najdete severozápadně od města Roudnice nad Labem v okresu Litoměřice. Rozhledna byla vybudována v roce 2011 v nadmořské výšce 222 metrů a vyhlídková plošina je umístěna pouze tři metry nad zemí!

I tak se Vám z ní naskytne pěkný pohled do okolí. Dohlédnete na nedaleký hrad Hazmburk, hrad Bezděz, Krušné hory, ale i horu Říp.

Rozhledna Járy Cimrmana

V tomto případě se jedná spíše o recesistickou kuriozitu. Dobře ukrytá rozhledna Járy Cimrmana, jaký je její celá název, leží nad obcí Březová nad Svitavou. Byla vybudována v roce 2007 přesně sto let od nápadu tohoto fiktivního génia.

Rozhledna je vysoká 20 metrů, přičemž vyhlídková plošina je umístěná o pět metrů níž. Výhled není kdovíjak impozantní, z rozhledny dohlédnete snad jen několik okolních obcí. Jediným zajímavým bodem je pouze kopec Horní les, na kterém stojí také rozhledna.

Pokud Vás některý z našich tipů na výlet zaujal, určitě se vypravte pokochat krajinou z výšky. Naše republika nabízí k navštívení několik desítek rozhleden, stačí si vybrat!