Dovolená 2016 – tak kampak to bude?




Vánoční svátky sotva skončili, a vy už zavaleni prací, začínáte fantazírovat o letní dovolené?

Jestli ano, tak se pojďme se společně podívat, co se nám na letošní léto nabízí. Možností je jak kozích bobků!

fjaka / Pixabay

Kam za hranice?

ChorvatskoKlasika, ke které se uchyluje kolem 600 tisíc Čechů ročně. Oceňujeme zejména malou vzdálenost, malebnou přírodu a čisté pláže. Skvělá volba pro nenáročné dovolenkáře, kteří si vystačí jen s krásou moře.

Bulharsko – Oblíbená destinace především rodin s dětmi. Láká nás především nízká cena a krátká doba přepravy.

Řecko – Velmi častá volba roku 2015. Místní atmosféra je nenapodobitelná a pláže téměř zlaté.

Itálie – Kdo hledá cestu po památkách a poznání, jistě nepohrdne právě Itálií. Zaujmou také písčité pláže a vyhlášená kuchyně. Návštěvy Benátek, Verony a Říma pak bývají skoro samozřejmé.

Slovensko – Naši sousedi taktéž mají mnoho co nabídnout. Jste-li náruživými sportovci, určitě nezapomeňte na Horské vrcholy Tater. Hledáte-li naopak klid a relax, stavte se v termálních lázních, kterými je Slovensko proslulé. V neposlední ředě na těchto cestách odpadají také veškeré potíže s dorozumíváním.

Kam letos možná raději ne? I když…

Těžkou ránu letos utrpí turistický ruch především v Turecku, Tunisku a Egyptě, kam se lidé po nedávných bezpečnostních incidentech bojí jezdit. Takovéto zájezdy jsou z nabídek cestovních kanceláří často vytlačovány, ty zbylé jsou však oproti minulým letem výrazně levnější. Nebojíte-li se, jistě ušetříte výrazné částky.

Všude dobře, doma nejlíp?

Češi podle průzkumů stále více tíhnou po dovolené v naších krajích. Pokud jste tedy i vy velcí vlastenci, nebo máte do hluboko kapsy , jistě vás potěší pestrá nabídka nejen poznávacích zájezdů po Česku.

A kdo jsou naši favoriti a co nabízí?

Střední Morava – Moraváci ze severu se mohou pochlubit především historickou krásou Olomoucka, které je po Praze nejvýznamnější městská památková rezervace v České republice a dle průzkumů dokonce i nejkrásnější české město! Za zmínku pak jistě stojí bazilika, Zoo Svatý Kopeček, nebo nedaleký hrad Bouzov, či květná zahrada v Kroměříži. Fajnšmekry očekává Muzeum Olomouckých tvarůžků.

Jižní Morava – Jste-li stoupenci vína, není proč váhat. Děti klidně nechte doma a vyberte si některý z degustačních zájezdů do vinných sklípků. Pokud pohledáváte naopak rodinnou pohodu, navštivte Lednicko-valtický areál s památkami UNESCO, slavnou propast Macocha, nebo vemte ratolesti do Aqualandu Moravia a tam si užijte spoustu vodních atrakcí! Aktivní sportovce zase potěší množství cyklistických stezek, kterými je Jižní Morava protkaná.

Jižní Čechy – Jestli vás láká tato oblast, určitě si nenechte ujít atrakce jako zámek Hluboká či hrad a zámek v Českém Krumlově, který je památkou UNESCO. Vaše děti naopak nadchne ZOO Ohrada, nebo Krokodýlí farma, která je tamní specialitou a nikde jinde nemá obdoby! Pakliže patříte mezi fanoušky fyziky, jistě vás potěší netradiční zážitek v podobě prohlídky jaderné továrny Temelín.

Střední Čechy – krásu Prahy musí zažít každý malý i velký Čech! Hlavní město se může pochlubit nádhernou Zoo, majestátním Pražským hradem, orlojem a třeba slavným Karlovým mostem. Mimo Prahu také určitě probádejte množství CHKO. Monumentální hrad Karlštejn snad není třeba ani zmiňovat.

Severní Čechy – Areál jako stvořený pro horské tůry. Navštivte národní přírodní rezervaci Praděd, projděte CHKO Labské pískovce, nebo se zastavte v Kutné Hoře – významné památkové rezervaci a památkou UNESCO. Turistice zdar!

A kde dovolenou nejvýhodněji pořídit?

Dnes už nemusíte nutně do cestovních kanceláří. Hitem jsou nyní slevové portály jako: Slevomat.cz, Vykupto.cz, Hyperslevy.cz a spousta dalších. Vysněnou dovolenou tu pořídíte doslova za pakatel. A pokud se nebojíte, jeďte klidně na vlastní pěst. Přes internet si lze dohodnout ubytování i se soukromníky, kteří tyto služby nabízejí. Nemusíte tak platit poplatky související s cestovkami. Jen si dejte pozor na podvodníky a na záludnosti dopravy, ať se vám taková volba vyplatí.