Užijte si vodácké výlety, ať již budete kdekoliv

Vyrážíte na zlatonosnou Sázavu, poklidnou Berounku anebo třeba všemi oblíbenou Vltavu?  A víte, které úseky řeky, na kterou se chystáte, jsou nejkrásnější? To je dobré si zjistit dopředu, protože pak budete mít jistotu, že neminete právě to, co byste měli vidět a o čem budou všichni vyprávět.

Kam se vydat na Vltavě?

Bezkonkurenčně nejkrásnější česká řeka nabízí mnoho nádherných úseků na jednodenní i několikadenní výlety. Na Vltavu se sice vydává téměř každý. Málokdo ale ví, kde je Vltava nejhezčí. Ty nejkrásnější úseky totiž rozhodně neminete, vydáte-li se na Vltavu od jejího horního toku, tedy od Šumavy. Ten nejvýše položený úsek řeky Borová Lada – Polka – Soumarský most není sice nutné dopředu rezervovat, ale splavný je pouze od 15.3 do 31.5 a navíc v denních hodinách mezi 8 ranní a 6 večerní. Jde o technicky náročnou část úseku řeky, která se zato odmění pohledy na nedotčenou panenskou přírodu. Dejte si ale pozor na to, že u Soumarského mostu je nutné cestu po vodě ukončit, protože za další plutí by vám hrozila velmi vysoká pokuta. Splavnost Vltavy od Vyššího Brodu je pak již obvykle bezproblémová. Ať již se vydáte na Vltavu v její náročné šumavské části anebo zvolíte raději klidnější úsek, o vaše vybavení se postará půjčovna lodí Vltava.

Velmi oblíbená je také Lužnice

I na Lužnici si můžete dopřát pouhý jednodenní výlet například od Suchdolu nad Lužnicí do Jemčiny. Poplujete nádhernou krajinou řeky s vysokými písčitým břehy, meandry přímo lákajícími ke koupání. Tok řeky je navíc obklopený celou řadou stromů včetně romantických vrb sklánějících se nad hladinou. V korytě Nové řeky se ale připravte na hejna komárů, která se mohou stát opravdovým utrpením. Poněkud ostřejší je pak tok Lužnice směrem k soutoku s další řekou Nežárkou. Pak už vám ale zbývá jen několik kilometrů do kempu v Jemčině, takže se vyplatí vydržet. Takto koncipovaná trasa trvá v průměru okolo 6 hodin a budete-li chtít, můžete po jejím absolvování další den pokračovat například do Veselí nad Lužnicí, Tábora či Bechyně. Ani v případě Lužnice se nemusíte starat o vodácké vybavení. V kompletním složení vám ho poskytne půjčovna lodí Lužnice.

Na jaké další řeky se Češi vydávají?

Kromě Vltavy a Lužnice patří mezi naše sjízdné řeky také pro začátečníky ideální Berounka, nevyzpytatelná Jizera, zlatonosná Otava, panenská Ploučnice či trampskými osadami prošpikovaná Sázava. Vyjet můžete také na méně obvyklé řeky jako je například Bílina, Ohře či Morava.