Zima v Jizerkách – ideální místo pro dovolenou

albrechtice_v_jizerskych_horach

Přemýšlíte, kam se vydat ještě letos nebo příští rok v zimě na dovolenou? Pokud jste ještě nebyli v Jizerských horách, pak doporučujeme je navštívit, neboť to stojí za to. Jedná se totiž o oblast, která je pro lyžování a zimní radovánky jako stvořená. Nevíte, kam konkrétně se vydat? Nebo jak si vyřešit ubytování v Jizerských horách? Pak si přečtěte tento článek, který vám dá tipy na zajímavá místa.

Trocha z historie

Jizerské hory udržují tradici lyžování již od 50. let 20 století, kdy Zdeněk Vokatý zde postavil první vlek. Od té době uplynulo opravdu dost času a hodně se toho zde změnilo. Dnes patří Jizerské hory ke špičkovým oblastem, které jsou jako dělané pro lyžování. A tak vás ani nepřekvapí, že zde vznikla řada lyžařských středisek.

Pro milovníky běžek

V Jizerských horách si na své přijdou nejen milovníci sjezdových lyží, ale také běžkaři, neboť je zde opravdu velké množství tras. Nejznámější a nejvíce navštěvovaná je Jizerská magistrála, která se nachází v centrální části Jizerek. Stopy v Jizerských horách mají celkem něco přes 180 km a 23 nástupních míst.

Největším nástupním místem Jizerské magistrály je Bedřichov. Mezi další nástupní místa se řadí Jizerka, Smědava, Horní Polubný, přehrada Souš, Hrabětice a mnoho dalších. Pokud tedy dáváte přednost běžkám před sjezdovkami, Jizerská magistrála jistě stojí za návštěvu a projížďku malebnou přírodou. Kromě Jizerské magistrály jsou v Jizerských horách další trasy. K nejznámějším se řadí trasa v Kristiánově či Bedřichově okolí, Nové Louky nebo Jizerky.

Lyžařská střediska pro milovníky lyží a snowboardů

Patříte-li k lidem, kteří nedají dopustit na sjezdové sjíždění, pak vám jistě uděláme radost. V Jizerských horách lze vybírat z mnoha kvalitních středisek. Mezi oblíbené lyžařské areály patří:

  • Tanvaldský Špičák
  • Bedřichov
  • Severák
  • Kořenov

kde si užijí nejen milovníci sjezdových lyží, ale také milovníci snowboardů. Mezi další lyžařské areály se ještě řadí Černá Říčka, Desná – Parlament, Příchovice, Josefův Důl, Zásada a mnoho dalších.

Tanvaldský Špičák

Jedná se o největší lyžařské středisko v Jizerských horách, proto vás jistě nepřekvapí, že se zde konají různé závody celoevropského významu. Tanvaldský Špičák leží ve výšce 560 – 800 m.n.m. a pro návštěvníky je dostupných devět sjezdovek různých obtížností, takže si vybere jak úplný začátečník, tak i pokročilý lyžař. Kromě klasických tratí zde nechybí ani dětské hřiště, doplněné krátkým vlekem. Na své si zde přijdou i milovníci freestylu. Pod lesem je přístupný snowpark.

Bedřichov

Ski areál Bedřichov se nachází v centru Jizerských hor a má kolem 700 – 800 m.n.m. Pokud jste v lyžování teprve začátečník, pak je toto místo naprosto ideální, neboť je Bedřichov určený zejména pro začátečníky a rodiny s dětmi. Většina přítomných sjezdovek zvládnou úplní začátečníky a pouze jedna trať je označena s červeně.

Severák

Severák patří k nejchladnějším oblastem v Jizerských horách. Díky chladném počasí jsou zde zajištěny výborné sněhové podmínky během zimní sezóny. Středisko nabízí široké a mírné sjezdové tratě, takže se opět jedná o oblast ideální pro rodiny s dětmi. K dispozici je několiv vleků s různou náročností, nebo dětské výukové hřiště s mnoha atrakcemi, kde se vaše dětičky naučí lyžovat.

Ve skiareálu Severák nechybí snowpark Loučky s ojedinělou wood sekcí, takže pokud máte v rodině snowboardistu, i ten si zde přijde na své. Severák leží poblíž Jizerské magistrály, takže pokud se chcete kochat přírodou, doporučujeme vydat se na běžky.

Kořenov

Kořenov je umístěn na pomezí Jizerských hor a Krkonoš. Nabídne vám skvělé podmínky pro sjezdové lyžování, běžky nebo snowboarding. V Kořenově je přítomný Alpine Pro Sport areál Rejdice, kde jsou kvalitní a profesionální sjezdové tratě, dvousedačková lanová dráha, vlek a největší snowpark v ČR zvaný O2 Extra Park.

Ubytování s předstihem

Pokud už teď víte, že se vydáte do Jizerských hor, pak doporučujeme co nejdříve zajistit ubytování. O Jizerské hory je během zimní sezóny opravdový zájem, tak abyste později neměli problém se sháněním kvalitního ubytování.

Při výběru se vždy zaměřte na konkrétní lokalitu, kam se chcete vydat, na kvalitu hotelu a reference od předchozích klientů. Jedním z nich je např. Sokolovna Polubný – penzion Jizerské hory, který nabízí řadu služeb a krásný výhled do přírody.