Speciality turecké kuchyně




Speciality turecké kuchyně

Oslnila vás Turecká kuchyně a máte chuť si trochu připomenou své gurmánské zážitky z letní dovolené v Turecku?Zkuste nějaký recept z mé kuchařky.

Jehněčí kýta s jogurtovou krustou

Jehněčí a jogurt patří k turecké kuchyni  stejně jako česnek a olivový olej. Kýta s aromatickou krustou představuje klasiku oblíbenou v celém Turecku.V závislosti na regionu se někdy spolu s vývarem  přidávají ještě kousky brambor a oloupaná rajčata a společně se dusí.

[hana-code-insert name=’sklik468x80′ /]

Pro 4 osoby

Doba přípravy-25 minut + 2 hodiny tepelné úpravy

Suroviny– 1,3 kg jehněčí kýty s kostí, sůl, 2 lžíce olivového oleje, 100g tureckého jogurtu z ovčího mléka asi 6%, lžíce rajčatového protlaku, půl lžičky pálivé papriky, lžička tymiánu, půl lžičky římského kmínu, pepř, 2 stroužky česneku, 400g masového vývaru

Postup – Vrstvu tuku na kýtě odřízneme až na úplně tenkou vrstvičku.

V hrnci přivedeme k varu 1,5 l vody s lžičkou soli, vložíme maso a 30 minut povaříme kýtu na mírném ohni. Jednou během vaření obrátíme. Troubu vyhřejeme na 180 stupňů. Olej nalijeme do velkého pekáče. Smícháme jogurt, protlak,papriku,tymián, římský kmín, půl lžičky soli , půl lžičky pepře a oloupaný a prolisovaný česnek.

Předvařenou kýtu vytáhneme z hrnce, necháme jí okapat a položíme do pekáče. Maso potřeme připravenou směsí. Ve střední poloze pečeme 30 minut. Pak zahřejeme vývar a přilijeme ho k masu a pečme dalších 45-50 minut.

Během pečení podléváme vývarem z pekáče.Kýtu necháme před krájením 10 minut odpočinout. Jako příloha se hodí rajčata plněná rýží nebo brambory a brokolice a k tomu silné červené víno.

[hana-code-insert name=’inTurecko610x200′ /]

Kofte z kuřecího masíčka

Kofte jsou kořeněné masové placičky či kuličky servírované třeba s chlebem.

Pro 4 osoby

Suroviny – jedno menší kuře, 100g hladké mouky, 100g ementálu, 4 vejce, 250g strouhanky, 50 g másla, sůl, pepř, olej na smažení, nať petrželky, 450 ml mléka

Postup– Uvaříme kuře v osolené vodě do měkka.

Když je maso měkké odstraníme kůži a pokrájíme ho na menší kousky. Máslo rozpustíme a postupně do něj vmícháme mouku kterou jsme rozmíchali v mléce a necháme na plotně dojít k varu. Do směsy pak přidáme nastrouhaný sýr,  najemno nakrájenou petrželku, maso a koření (pepř,sůl.) Nakonec vmícháme vejce a strouhanku dle potřeby a z tvarujeme dle libosti kuličky nebo placičky které usmažíme na oleji.

Rýžový pilaf

Suroviny – 200g rýže pokud možno dlouhozrnné, 4 lžíce másla, 300 ml kuřecího vývaru, koření – sůl pepř, šafrán, 2 lžíce oloupaných pistácií, 2 lžíce mandlí, 150 g kuřecích prsíček bez kůže

Postup – Rýži propláchneme a uvaříme do měkka podle návodu na obalu .

Na pánvi rozpustíme máslo na kterém usmažíme pokrájená kuřecí prsíčka tak aby získaly bělavou barvu ze všech stran. Asi po 3 minutách podlijeme troškou vývaru asi 60 ml a vaříme dokud se vývar nevypaří. Mandle s pistáciemi opražíme na másle.

V hrnci rozpustíme 2 lžíce másla a přidáme uvařenou rýži a promícháme. K rýži přilijeme zbytek vývaru , přidáme maso, koření pistácie s mandlemi, a na mírném ohni necháme vydusit vývar. Po té necháme ještě chvilku dojít pod pokličkou.

Jehněčí kebab s bylinkami

Pro 4 osoby

Suroviny- 1 kg jehněčí kýty bez loje, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíce červeného vinného octa, šťáva z poloviny citrónu, 3 lžíce nízkotučného bílého jogurtu, 1 lžíce sušeného oregána, 2 stroužky rozetřeného česneku,2 rozemnuté bobkové listy, 4 čerstvé bobkové listy, 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky, sůl, pepř.

Omáčka – stroužek rozetřeného česneku, čtvrt lžičky soli, 300 ml bílého jogurtu, půl malé okurky oloupané a jemně pokrájené, 3 lžíce jemně nasekané máty, špetka papriky.

Postup – Jehněčí maso pokrájejte na 4-5 cm velké kousky a utřete papírovou utěrkou do sucha.

Metličkou rozšlehejte olivový olej, vinný ocet, citrónovou šťávu a jogurt. Do směsi vmíchejte oregano, česnek, rozemnuté bobkové listy, sůl, pepř. Kousky masa vložte do této marinády a promíchejte aby se maso pěkně obalilo v té marinádě ze všech stran. Nechte minimálně 2 hodiny odležet v chladničce. Mezitím si připravte omáčku.

Do větší mísy dejte jogurt, česnek, sůl, okurku a mátu.vše dobře promíchejte a odneste zchladit do lednice. Rozehřejte gril na maximum. Děrovanou naběračkou vezměte maso a setřeste z něj zbylou marinádu. Rozdělte maso na 4 stejné porce, napíchejte ho na grilovaní jehly spolu s čerstvým bobkovým listem.

Opékejte kebaby na každé straně 4 minuty, a potírejte je při tom často marinádou. Pokud chcete mít maso propečenější opékejte ho o chvíli déle. Na závěr posypte kebaby petrželkou a podávejte s vychlazenou jogurtovou omáčkou posypanou paprikou.

[hana-code-insert name=’sklik468x250′ /]