Srí Lanka- ráj na zemi




Srí Lanka se nachází v Bengálském zálivu. Mnoho lidí ho zná pod názvem Cejlon, také Šrí Lanka. Ovšem oficiální název zní Šrílanská demokratická socialistická republika. Najdeme ho poblíž poloostrova Přední Indie na již zmíněném ostrově Cejlon.

Katka100 / Pixabay

Cejlon se stal symbolem kvalitního čaje hlavně černý. Zároveň je zárukou starobylých kultur, v džungli ztracené chrámy i ráj tropického ostrova. Hlavním městem bývalo donedávna Kolombo a nyní Šrí Džajavardanapura Kotte.

Národními jazyky jsou sinhálština a tamilština, ale i světovými jazyky se zde dá domluvit. Například anglický jazyk se využívá jako takový most klenoucí se přes jazykovou bariéru. Jako měna se využívá srílanská rupie. Před odjezdem byste si měli zařídit vízum a český pas, jehož doba bude ještě 2 měsíce po požádání o vízum. O vízum lze také požádat elektronickou formou, abyste nemuseli stát dlouhé fronty na úřadech. Pro ty co jsou závislí na elektrickém proudu je tato destinace trochu nepříjemná. Zdejší zásuvky jsou naprosto jiné a adaptér na ně se velmi špatně shání.

Počasí

Srí Lanka je typická svým tropickým klima. Střídají se tedy období sucha a intenzivních dešťů. Například okolo hlavního města Kolomba dosahuje průměrná teplota 27°C. Nejtepleji je na jižním pobřeží tam mohou dosahovat i 30°C. Moře má stabilní teplotu 27°C.

Památky

Adamův most

Jinak nazýván Rámův most je řetězec korálových ostrovů a ostrůvků Most je 48 m dlouhý. Některé písčiny vystupují nad hladinu, protože je zde moře velmi mělké. Takovou zajímavostí je že do 15. století se dalo po mostě přejít suchou nohou.

gazrock / Pixabay

Kolombo

Bývalé hlavní město Srí Lanky je významné svým centrem kde najdeme několik nejvyšších budov v Asii. Nalezneme zde památky již z doby kolonizování, pevnosti převážně britské….atd. Například pevnost Galle je zapsána na seznamu UNESCO.

Jídlo

Hlavními srílanskými pokrmy jsou poklady moře a rýže, často velmi kořeněné. Největší podobnost má tato kuchyně s jihoindickou, o trochu méně ostrá. V každém jídle se setkáte s vařenou rýží a nebo plackou. Lidé co mají rádi maso se nemusí bát. Obyvatelé nejsou striktní vegetariáni tak jako indové. Zdejší kuchyně nabízí velké množství ryb, ale také vepřového a kuřecího masa. Pro Srí Lanku jsou typické také různé druhy ovoce jako je třeba mango, papája, ananas, banány…atd. Dobré je dávat si pozor na to co pijete. Pijte výhradně balenou vodu, kohoutková voda má jiný obsah živin než česká a může způsobovat střevní problémy.