Trenčín – proč jej rozhodně navštívit




Trenčín je slovenské město, které leží kousek od naší republiky a cesta do něj vede přes hranice ve Starém Hrozenkově. Trenčínem protéká řeka Váh a řadí se mezi nejstarší slovenská města vůbec. Má přibližně 56 500 obyvatel, tudíž se nejedná o město příliš velké, ale na druhou stranu turistům má co nabídnout.

Proč toto město navštívit?

Trenčínský hrad je určitě místem, které by jste měli navštívit. V 11. století zde na návrší vznikla obytná věž a rotunda. Hrad sloužil k ochraně Uherského království a také pohraničí. Ve 13. století se hrad stal majetkem Matůše Čaka Trenčanského. Ten se stal pánem Váhu a Tater a ovládal velkou část území.

K obytné věži a rotundě tehdy přibyl obytný palác. Dodnes se věž nazývá věží Matůše. Věž je dominantním prvkem celého hradu. Když Matůš zemřel začal hrad patřit do konce 15. století vždy panovníkovi. Ludvík s Anjou rozšířili hrad o nový palác a opevnění. Své manželce Barboře věnoval potom hrad Zikmund Lucemburský a nechal zde v 15. století vybudovat nový palác s kaplí. Dnes je v těchto místech muzeum. V prostorách hradu můžete vidět jak žila šlechta v 11. století. Trenčínské muzeum je součást hradu.

Kam se podívat

Při prohlídce muzea i hradu se seznámíte s historií. Od května do září můžete tato místa navštívit od 9.00 do 17.30, v dubnu a říjnu od 9.00 do 16.30 a v listopadu a březnu od 9.00 do 15.30. Dospělí za vstup zaplatí 5,10 euro, děti nad 6 let 3,10 euro. Zvýhodněné vstupné je pak pro rodiny s dětmi a také pro studenty a seniory. Na internetu pak můžete absolvovat virtuální prohlídku.

V Trenčíně dále potom můžete vidět Farské schody, které vedou z náměstí ke kostelu a které byli postaveny v roce 1568. K vidění je pak farní kostel, pohřební kaple a kostnice svatého Michala, městská brána, Morový sloup, kostel a klášter, evangelický kostel a židovská synagoga .