Vydejte se do největší země světa!




Rusko je největším a devátým nejlidnatějším státem na světě. Nachází se v četné části východní Evropy a zabírá také skoro celou severní Asii. I proto sousedí s mnoha státy – Norskem, Finskem, Estonskem, Lotyšskem, Běloruskem, Ukrajinou, Gruzií, Ázerbájdžánem, Kazachstánem, Čínou, Mongolskem a Severní Koreou. Skrz Kaliningradskou oblast získal i sousedy Litvu a Polsko.

falco / Pixabay

Něco na začátek

Rusko je státem s nejchladnějším podnebím na světě vůbec, protože průměrná teplota během roku se pohybuje okolo –5,5 °C, přičemž srážky jsou minimální. Podnebí je povětšinou kontinentální, protože je území často daleko od moří a oceánů. To se vyznačuje velkými teplotními rozdíly mezi létem a zimou.

Jaro a podzim zde téměř nezaregistrujete, přechod mezi dvěma hlavními obdobími je velice krátký. Některé velké oblasti Ruska jsou neustále pokryté zmrzlou půdou a dlouhá a studená zima má pro obyvatele několik negativ. Jde zejména o vyšší náklady na oděv a topení, nemilou kuriozitou je i vyšší výskyt alkoholismu souvisejícího s mrazivým počasím. Naopak úzký pás území poblíž Černého moře spadá do klimatu subtropického, který je hojně vyhledáván pro rekreaci.

Přestože se počet obyvatel pohybuje okolo 141 milionů, je Rusko (s počtem 9 obyvatel/km 2) jedním z nejméně zalidněným státem na světě. Může za to do jisté míry nízká porodnost a vysoká úmrtnost zejména mužů ve středním věku (nemoci, alkohol, chudoba). Neobvykle vysoký je i počet potratů, na 100 těhotenství jich připadá přes 60!

Rusko však kraluje i v žebříčku jiných neveselých hodnot. Je druhé v počtu sebevražd, co se počtu obyvatel týče, a také druhé v počtu nakažených virem HIV, hned po subsaharské Africe! Rusové milují tradice! Mají svoje obyčeje, někdy i kuriózní pověry a typický je i starý ruský folklór, který má původ v pohanském slovanském náboženství.

Čím je známá ruská kuchyně?

Jelikož je klima chladné, je prvotním úkolem ruské kuchyně zahřát a zasytit. Je inspirovaná životem lidí v drsných podmínkách, kdy se využilo mnoho z darů přírody. Častá je konzumace ryb, zvěřiny, hub, lesních plodů, medu nebo pohanky.

nat10100 / Pixabay

Ochutnat můžete například typický boršč – polévku z hovězího masa, červené řepy a jiné kořenové zeleniny, zelí a cibule, která se tradičně servíruje se zakysanou smetanou. Mezi další nejznámější polévky patří i šči (zelná polévka s masem, kořenovou zeleninou, bylinkami a smetanou nebo zelným nálevem) či soljanka (hustá kyselá polévka z masa, hub, okurky, zelí, smetany a kopru).

Pirohy jsou taštičky z nekynutého těsta, které se plní zpravidla slanou náplní (zelí, maso, sýr), ale můžete se setkat i s ovocnou variantou. Velice podobné jsou pelmeně – jde o těstovinové taštičky plněné většinou mletým masem. V rámci světové kuchyně je můžeme přirovnat  k italskému pokrmu ravioli. Ochutnat však můžete i šašlik (grilovaný masový špíz) nebo bliny s kaviárem (tenké lívanečky zpravidla z pohankového těsta).

Zajímavosti po cestě

Ruská příroda (zejména poloostrovy Čukotka a Kamčatka) je známá svou čistotou, rozlohou a divokostí. Právě na Kamčatce se nachází ledovce, vulkány a činné sopky (těch je 29 a jedná se tak o světový unikát v počtu aktivních vulkánů), ale i přírodní gejzíry. Divočina na poloostrově je domovem medvědů, sobolů, orlů, ale i rosomáků nebo sněžných ovcí.

Ve vodách okolo Kamčatky žijí plejtváci a vyskytuje se zde i nejvíc lososů na světě! Za zmínku stojí i Kaspické moře. Je sice slané, ale ve skutečnosti se jedná o jezero, a s rozlohou 368 000 m 2 se dokonce jedná o největší jezero světa!

ozergur23 / Pixabay

Další jezero – Bajkal je naproti tomu nejhlubší (jeho hloubka sahá do 1637 metrů!) a zároveň nejobjemnější. K navštívení láká i jedno z velkých měst plných památek. Za zmínku jistě stojí hlavní město Moskva s populací přesahující 12 milionů obyvatel, Petrohrad, Vladivostok, Omsk nebo třeba Soči, kde se mimo jiné konaly i zimní olympijské hry v roce 2014.

Rusko je tak velké a zajímavé, že prozkoumat všechny jeho krásy je téměř nemožné. Na cestu do největšího státu na světě se ale vydejte, a třeba budete mít konečně příležitost oprášit ruštinu z dob Vaší školní docházky.