Pamatujete na povinnou výbavu vozidla při cestách do zahraničí?

Motoristé, kteří se na dovolenou do zahraničí vydávají vlastním nebo půjčeným vozem, by si měli před každou jízdou ověřit, zda znají předpisy konkrétního státu. Nejvyšší povolená rychlost na silnicích a dálnicích, maximální dovolené množství alkoholu v krvi i povinná výbava se stát od státu liší. Co by mělo být v našem automobilu podle platné české vyhlášky, většina řidičů dobře ví, ovšem, ruku na srdce, znáte předpisy nejnavštěvovanějších evropských destinací?

Povinná výbava automobilu se v cizině o mnoho neliší od té naší

Nejvíce Čechů vyráží v létě do Chorvatska. Musejí tedy vědět, jaká je povinná výbava auta pro průjezd Rakouskem, Slovinskem a Chorvatskem, případně Slovenskem a Maďarskem. Výbava se v mnohém neliší od té naší. Před jízdou si proto překontrolujte autolékárničku, výstražný trojúhelník, rezervní kolo, reflexní vesty, náhradní žárovky do světlometů. Pozornost věnujte platným dokladům, řidičskému a technickému průkazu, včetně „zelené karty“. Před každou cestou je třeba zkontrolovat technický stav vozu, nevynechat ani čištění dpfDpf problém by mohl být překážkou bezpečného průjezdu zahraničními destinacemi.

Nezapomeňte si zjistit dopravní předpisy každého státu předem

Co se týče dopravních předpisů, platí v Chorvatsku a dalších státech EU vesměs stejné předpisy jako u nás. Světla musejí svítit i ve dne, děti do 12 let musejí mít autosedačky, spolucestující mají být připoutáni bezpečnostními pásy, a to i vzadu. V Rakousku i Slovinsku se toleruje 0,5 promile alkoholu v krvi. V obcích se jezdí maximální rychlostí 50 km/hod., na dálnicích 130 km/hod. Pozor dávejte na kruhových objezdech ve Slovinsku, kde neplatí absolutní přednost vozidel na kruhovém objezdu jako v ČR, ale platí přednost zprava.

Na cestu do zahraničí si můžete vůz podle svých představ i vypůjčit

V případě, že si auto na cestu pouze pronajímáte, nezapomeňte na doklady skutečného vlastníka auta a smlouvu o pronájmu nebo plnou moc. Autopůjčovna Pardubice a půjčovna dodávek Ostrava, jakož i další pobočky, poskytují zajímavé slevy na cesty do zahraničí.