Jak sehnat levné letenky?

Tato otázka trápí asi každého, kdo se chystá cestovat, a nyní je zrovna aktuální. Právě teď je totiž vhodná chvíle začít hledat letenky na letní prázdniny. Pokud tedy nejste dobrodruh, který rád čeká a zažívá překvapení na poslední chvíli. I last minute letenky jsou totiž levné.

Letenky jsou mnohdy dražší než ubytování. Hodně však záleží na tom, do jaké jedete destinace a jak schopní jste v hledání. Nabídek je spousta, jen je potřeba srovnávat, hledat ve správný čas a využívat všech možných triků. Levné letenky můžete najít i vy.

Hledejte včas, nebo naopak pozdě

Víte, kdy lidé nejčastěji hledají dopravu do své cílové destinace? Pár týdnů či měsíců před tím, než mají odjet. Booking letenek je taková malá maturita. Když budete chytřejší a pustíte se do hledání třeba půl roku předem, ještě si budete moci vybírat z levných letenek. Za prvé bývají first minute slevy a za druhé nejsou vybrané levné časy a dny. Jistě jste si všimli, že levnější bývají letenky uprostřed týdne a také brzy ráno nebo večer.

Další variantou je čekání až do doby těsně před odletem. Letecké společnosti se pak snaží udat i zbývající sedadla, aby letadlo nebylo nevyužité, a tak zlevňují. Musíte na sebe ovšem vzít riziko. Buď si zařídíte booking ubytování předem a pak prostě budete doufat, že letenky seženete, nebo necháte shánění bydlení na poslední chvíli. Obě varianty mají své nevýhody.

Využívejte všech triků

Většina lidí zadá místo odletu, cílovou destinaci a vyberou si prostě podle toho, co jim je nabídnuto. Víte ale, že někdy může být výhodnější letět s přestupem? Samozřejmě pokud letíte do Londýna či Paříže, přestup je opravdu zbytečný. Při cestě na jiný kontinent už se však přestupy mohou vyplatit. Podobně jako lety v noci a uprostřed týdne. V tom případě je ale zase komplikovanější sehnat ubytování. Ne všude budou nadšení, když dorazíte v 11 večer. Zároveň nezapomeňte, že letenky z Vídně a jiných relativně blízkých zahraničních měst bývají mnohdy levnější než z Prahy. Doprava na tato letiště blízko hranic vás přitom vyjde na pár stovek, takže ve finále ušetříte.

Zvažte pro a proti, vyzkoušejte různé srovnávače cen letenek a vyberte si ty nejlevnější. Jen pozor, ať nezariskujete příliš, a nakonec nemusíte jen smutně sledovat přes Flightradar24 česky, jak letadlo odlétá bez vás. Čekat na poslední chvíli se někdy nevyplácí. Flightradar 24 je jednoduchá Android aplikace ke sledování letadel. Můžete v ní vyhledat konkrétní let a to podle jeho čísla, případně naskenovat letadlo na obloze, nebo si ho najít na mapě světa.