Jak na aktivní dovolenou s autem? Cestujte s nosičem kol

Někdo bude za pár dnů vyjíždět na letní dovolenou, jiný už se těší, jak v prosinci vyrazí na hory. Spojuje je jedno: chtějí jet vlastním autem a chtějí sportovat. Ať už jedou teď na kole nebo v zimě na lyžích.nahled-velky

Auto na cestách přináší nezávislost

Výhod cestování vlastním vozidlem je nespočet. Člověk jede „na vlastní triko“ a rozhoduje o sobě sám – nedělá to za něj nikdo jiný, ať už by šlo o zájezdovou společnost anebo jízdní řády autobusů, které převáží kola či lyže. Taková nezávislost je k nezaplacení. Kdo by nebyl rád, když může odjet na dovolenou právě tehdy, když se mu chce, a stejným způsobem se vrátit? Popojet o kus dál, když se mu někde nelíbí, anebo zůstat o den déle na stejném místě, pokud mu učaruje?

Dá se namítnout, že stejné nezávislosti člověk dosáhne i tehdy, když prostě vyjede na kole a jede samostatně – nebo se nechá někam vyvézt a pak se pomalu vrací. Tady ovšem do hry vstupuje ten důležitý aspekt pohodlí celé cesty. Chcete vyrazit pod stan? A zkoušeli jste si užít pohodlnou jízdu na kole s krosnou, spacákem, karimatkou a stanem? Nechat věci, které nejsou na jízdu nezbytné, v autě, je skvělý benefit, který oceníte vy i vaše záda. No a mluvíme-li o lyžích, tam už to bez auta vůbec nejde.

Auto navíc přináší unikátní možnost se ráno zvednout, hodit lyže či kolo na střechu a vyrazit do blízkých hor, kopců či na jiné pěkné místo, kde si užijete jeden sportovní den. A stejným způsobem se k večeru vrátit: bez starostí, na jeden den, bez nutnosti řešit přespání mimo domov. Tohle autobusem nerisknete – co když se na sjezdovce zdržíte nebo se na kole v lese ztratíte a poslední autobus vám ujede?

Jak vybrat nosiče?

Abyste si mohli dopřát toho luxusu a vyrazit za sportem autem, potřebujete nosiče, a to jak na kola, tak na lyže. Vybrat ty správné někdy může být pěkný oříšek. Podstatné je to, že by měly být kvalitní, abyste se na ně mohli stoprocentně spolehnout.

V první řadě je potřeba se rozhodnout, zda preferujete střešní nosiče anebo ty, které chytíte za vozidlo na své tažné zařízení (kouli). Co se kol týče, jedno nebo dvě kola za autem pohodlně uvezete, ale jedete-li s celou rodinou, vyplatí se pořízení spíše střešního nosiče. Nakonec jde ale stejně vždy spíše o řidičův vkus a pocit – s čím se vám pojede lépe.

Střešní nosiče kol či lyží se obvykle přichytávají na autozahrádku, jindy držáky o boky střechy auta, někdy se setkáte s méně obvyklým řešením – magnetickými pláty. Takové řešení (používá se obvykle u lyží) je vhodné i pro taková auta, která nejsou uzpůsobena pro běžné nosiče. Lze je tedy připevnit na jakoukoliv kovovou střechu. Dalším řešením jsou gumové úchyty o okraj okna. Řešení je zkrátka mnoho a je nutné se přizpůsobit vašim kapacitním potřebám a typu vašeho auta.

Konkrétně při výběru nosiče lyží si ohlídejte, zda na něm můžete převážet i snowboard (v případě, že na něm někdo z vaší rodiny jezdí), a to i zároveň s lyžemi, pokud je to požadavek, který máte. Pro některé nosiče to z bezpečnostních důvodů není doporučováno. Je-li vaše auto malé, ujistěte se, že nosič disponuje možností převozu hůlek. Dalším argumentem pro některý nosič může mít fakt, zda má či nemá zámek pro přichycení lyží či kol.

Multifunkční řešení

V případě, že jste skutečně sportovně založeni a jezdíte jak v zimě na lyže, tak v létě na kolo, pak je pro vás vhodné vybrat multifunkční nosič: ten za tažné zařízení, nebo případně nějaký střešní – který bude splňovat požadavky na nosič kol i lyží. Takový krok by vám ušetřil mnoho práce s výměnou nosičů, navíc je nutné je někde skladovat. To není problém, vlastníte-li rodinný dům s kůlnou, dřevníkem, dílnou a půdou; žijete-li však třeba v městském bytě, oceníte úsporu každého decimetru místa.