Cestování se zvířaty v letadle je jednoduché

Létání není nic neobvyklého a v mnoha případech může být dokonce výhodnější, než klasické formy přepravy. Nehledě na jeho rychlost. Kromě toho, že není problém s přepravou lidí i různorodých zavazadel musíme říci, že letecké společnosti bez potíží zvládnou přepravit i domácí zvířata. Jak na to, pokud přijedete na letiště, zaparkujete a vydáte se k terminálu? Podívejte se s námi. Důležité je vědět, že před cestou na letiště je nutné mít zvíře očipované nebo jinak identifikovatelné, stejně jako je třeba mít veterinární potvrzení, a to ideálně vícejazyčné. Dále je nezbytností očkování proti vzteklině. Pokud toto všechno máte, dá se říci, že jste zvládli první a dá se říci, že také jeden z nejtěžších kroků, které jsou v rámci cestování se zvířaty potřebné.

Nezapomeňte na letenku

Koupit si letenku pro klasického pasažéra dnes není nic složitého. Stejné je to i v případě, kdy cestujete se zvířetem. Například se psem nebo kočkou. I váš domácí mazlíček totiž musí mít nejenom uskutečněnou, ale i zaplacenou rezervaci. Z toho vyplývá, že cestování se zvířaty v letadle není zdarma. Na druhou stranu ceny takových rezervací vycházejí z cen letenek pro dospělého člověka a jedná se o nižší procenta z celkové ceny. Převoz vašeho zvířecího miláčka tak může stát pár desítek korun, nebo pár stovek. Záleží na letecké společnosti a ceně letenky. Nutno říci, že rezervaci pro přepravu zvířete je možné učinit co nejdříve. Existují totiž možná nařízení, podle kterých může být v letadle jenom určitý počet zvířat. Jakmile jsou dané kvóty obsazeny, další zvířecí rezervace již provádět nelze.

Kde vaše zvíře cestuje?

Důležité je také vědět, kde bude vaše zvíře cestovat. Opět musíme nejprve odkázat na podmínky konkrétní letecké společnosti, kterou budete využívat. Podíváme-li se na obecné informace, je třeba říci, že roli hraje hlavně velikost zvířete. Pokud jde o kočku, nebo menší psí plemeno, je možné vzít zvíře na palubu. Musí však být po celou dobu letu pod sedadlem a je zakázána jakákoliv manipulace s ním. Nutno také říci, že musí být umístěný v plastové schránce s pevným dnem, která by svými rozměry neměla přesahovat ty, které se týkají povolených kabinových zavazadel. V té můžete zvíře na letiště i přivézt – pokud jedete vozem a ten zde zaparkujete. U větších zvířat je nutné počítat s umístěním do zavazadlového prostoru. I zde je třeba myslet na maximální rozměry přepravního boxu, které by neměli překročit 125 x 69 x 80 cm. Zvíře by v něm navíc mělo mít možnost stání. I u této přepravy nezapomínejte, podobně jako u zavazadel, označit box potřebnými kontaktními údaji na vaši osobu.

Na let připravte i zvíře

Aby váš domácí mazlíček let přežil co nejlépe, je dobré požádat svého veterináře nejenom o rady, ale i o vhodnou medikaci. Je mnoho léků a preparátů, které vaše zvíře dokážou utlumit na požadovanou dobu, díky čemuž pro něho let nebude stresující. Ideální je vyzkoušet je i pár dní před letem, zda se nedostaví případné vedlejší účinky. Poznáte také to, jak zvíře na daný lék reaguje a zda je doporučená dávka ta pravá, nebo je lepší ji upravit. Dále neopomíjejte ani dostatečné vyvenčení, spojené s tím, že se vaše zvíře také vyprázdní. I tímto můžete eliminovat jakékoliv neočekávané problémy.

Pokud plánujete letět na dovolenou se svým mazlíčkem, výše jste zjistili, jak na to. Nutno ale říci, že byste měli zohlednit i to, zda daný let zvládne a zda je opravdu nutné, ho takto stresovat. Pokud jde o klasickou dovolenou, nemusí být problém nechat ho u známých, nebo ve zvířecích hotelech. V případě stěhování je dobré zkusit popřemýšlet i o přijatelnějších formách cestování, jako může být vlastní auto, popřípadě i vlak.