Projeďte Skandinávii. Do Norska a Švédska se dostanete i autem

Uvažujete o výletu do Skandinávie? Norsko nebo Švédsko jsou ideálním místem na dovolenou pro všechny, kteří nepatří mezi milovníky sluníčka a raději si užívají chladu.

Zajímavých měst je v těchto zemích celá řada, nemluvě o malebných fjordech v Norsku, národních parcích a desítkách menších městeček, kde můžete nasávat atmosféru místního života.

Ideální je proto vyrazit do Skandinávie vlastním autem, abyste toho stihli vidět co nejvíce, nemuseli jste svůj harmonogram přizpůsobovat jízdním řádům a vynechat některá zajímavá místa jen proto, že se nacházejí mimo vaši trasu. Pokud vyrazíte ve větší skupině, tak navíc ušetříte za samotnou dopravu.

Pronájem, nebo vlastní vůz?

Auto si můžete půjčit přímo v Norsku, nebo Švédsku. V takovém případě si pečlivě předem prostudujte všechny podmínky a zjistěte si, na kolik vyjde samotný pronájem a jakou je potřeba složit kauci.

Pokud raději jezdíte vlastním vozem a nechcete s sebou zavazadla na mnohadenní roadtrip vézt letadlem či autobusem, tak je samozřejmě lepší váš vlastní automobil. Jak se s ním ale na Skandinávský poloostrov dostat?

Trasu si můžete vybrat

Pokud nemáte transportní vízum do Ruska, tak je jedinou možností dojet na sever Německa, Polska či některého státu z Pobaltí – podle toho, kam se přesně ve Skandinávii chcete dostat. Odtud se už na Skandinávský poloostrov dostanete i s autem trajektem.

Nejkratší dobu trvá plavba z Německa přes Dánsko. V obou případech jde jen o několik desítek minut, takže si tak akorát na palubě trajektu odpočinete, občerstvíte se nebo si užijete výhled na moře. Jestliže se chystáte spíše na jihovýchod Švédska a nevadí vám dlouhé plavby, můžete vyzkoušet noční trajekt z Litvy, Lotyšska či Estonska. V takovém případě si ale nezapomeňte rezervovat včas kajutu.