Kolik peněz potřebujete, abyste se na zahraniční dovolené cítili komfortně?




Kolik peněz si s sebou vzít na dovolenou je otázka, kterou si jistě všichni pokládáme před každým odjezdem do zahraničí. Bude nám stačit suma, kterou jsme vybrali, nebo je to málo?

ThomasWolter / Pixabay

Jednoznačnou odpověď nikdy nemůžeme dostat, protože útrata a standard je na každém z nás. Jistě ale známe dobře své návyky a víme, jak moc utrácíme, že si na dovolené rádi užíváme, hodně nakupujeme, nebo naopak procházíme obchody minimálně.

Obchody, obchody

Pokud máme rádi nakupování a rádi občas obohatíme svůj šatník nebo domácnost novým kouskem z dovolené, i na to bychom měli myslet, když volíme sumu peněz, kterou si s sebou do zahraničí vezmeme. Z dovolené si každý z nás doveze něco nového, co mu bude připomínat krásně strávené chvíle odpočinku, nebo věc, která u nás nemusí být k sehnání. I když si budeme říkat, že nechceme utrácet, vždy se může najít věc, která nás uchvátí a kterou prostě za každou cenu koupíme.

Zahraniční ceny

Než odjedeme, není na škodu zeptat se známých nebo se informovat na internetu či jinde o cenách v destinaci, do které míříme. Podle toho také snáze stanovíme sumu, kterou si s sebou nakonec vezmeme.

Dárky příbuzným

Je na každém z nás, zdali chceme našim blízkým z dovolené něco přivést a kolik do dárku chceme investovat. Předem bychom si však měli uvědomit, že na dovolenou si jedeme odpočinout, dárky blízkým jsou naší pozorností, která v žádném případě nemusí být příliš drahá. Jedná se přece o vzpomínku a vyjádření toho, že jsme na svou rodinu a přátele mysleli. Pamatujme, že není povinnost dárky kupovat. Pokud s nimi ale počítáte, dejte si nějaké peníze stranou.

Výlety, restaurace a další výdaje

Na dovolené se můžeme setkat také s místními specialitami, kterými kromě jídla mohou být také různé akce a výlety, které mohou stát peníze navíc. Pokud rádi zkoušíme nové věci, i na tyto případy je dobré myslet.

Zlatá rezerva

Když jsme na dovolené, rádi se cítíme komfortně. Nikdo z nás by se nechtěl dostat do situace, kdy zjistí, že mu došly peníze. Vždy je lepší dovézt peníze zase domů a znovu je proměnit na naši měnu, než zažít situaci, kdy peníze chybí. Na druhou stranu, není dobré s sebou brát příliš mnoho peněz, které by mohly lákat k odcizení.

Určení sumy, kterou s sebou vezmeme na dovolenou je na každém z nás, nejsme totiž stejní – někdo rád chodí na procházky po místním okolí, jiný si raději zaplatí vyhlídkovou projížďku po městě. Rozhodovat bychom se tedy měli podle našich osobitých preferencí, zájmů a podle toho, co nám místní okolí může nabídnout.