Cestovní pojištění lze koupit online. Jak na to?

Uzavřít cestovní pojištění není v dnešní době nic náročného. Můžete to udělat v klidu doma přes internet, takže není nutná žádná návštěva pobočky. I s porovnáváním různých nabídek a prostudováním podmínek vám přitom tento úkon nezabere více než 15 minut.

Tumisu / Pixabay

Na co všechno je tedy při nákupu cestovního pojištění potřeba dát pozor?

Při základním výběru po vás obvykle pojišťovna nebo internetový srovnávač, který vyhledává všechny dostupné nabídky, chce znát zemi, do které se chystáte, délku pobytu a váš věk. Od toho se odvíjejí ceny pojistného, protože například lékařské úkony vyjdou dráž ve Spojených státech amerických než v některých zemích východní Evropy.

Zvolte správné riziko

Poté si volíte míru rizika. V případě, že jedete na klasický poznávací či turistický zájezd, kde se budete věnovat maximálně běžné sportovní činnosti, pro vás platí nejnižší stupeň rizika.

Vyšší riziko byste měli zvolit třeba tehdy, pokud máte v plánu vysokohorskou turistiku nebo potápění do větších hloubek než do 40 metrů. Stejně tak byste se proti větším rizikům měli pojistit například v případě, že se chcete věnovat lyžování nebo jízdě na snowboardu mimo vyznačené trasy. Výčet činností, které jednotlivým stupňům rizika odpovídají, většinou pojišťovny na svém webu uvádějí.

Zvažte připojištění

Následně lze zvolit různé varianty pojištění a výši pojistného krytí. Kromě pojištění léčebných výloh si můžete v rámci cestovního pojištění sjednat také úrazové pojištění, které zajišťuje například odškodnění v případě trvalé invalidity. Stejně tak si můžete dokoupit pojištění odpovědnosti na zdraví, na majetku a za finanční škody, dále pojištění ztráty zavazadla nebo storna zájezdu.

Důležitá je také výše pojistného krytí, abyste nemuseli případně nic doplácet. Samozřejmě ovšem platí, že čím vyšší, tím bude cestovní pojištění dražší.

Připlatit si pár set korun za to, že možná ušetříte statisíce. Zvláště draho může vyjít v zahraničí hospitalizace, operace, ale také platba za škody, které – většinou neúmyslně – vy nebo vaše děti způsobíte.

Čtěte podmínky

Po výběru cestovního pojištění s nejlepším poměrem ceny a kvality si nezapomeňte pečlivě prostudovat pojistné podmínky. Pro mnoho situaci platí výluky, takže je lepší vědět, na co si dát pozor – cestovní pojištění se například nemusí vztahovat na úrazy či škody, které byly způsobeny pod vlivem alkoholu nebo jiným zvířetem než psem a kočkou.

A pro pojištění ztráty zavazadel většinou platí několik pravidel – například, že zavazadlo muselo být v době ztracení či odcizení v uzamčeném zavazadlovém prostoru nebo že pojišťovna neproplácí zákazníkovi hodnotu ztracené elektroniky, šperků a peněz.

Za samotné cestovní pojištění lze potom zaplatit přes internet. Během krátké chvíle vám pak pojistná smlouva přijde do emailové schránky.