Dušené lilky s meruňkami




Dušené lilky s meruňkami

Marocké pokrmy v sobě spojují staré tradice s rafinovaností francouzské kuchyně. Je to důsledek mnohaleté francouzské nadvlády.

  • Maroko
  • Pro 4 osoby
  • Doba přípravy – 55 minut + 35 minut dušení

Suroviny – 2 lilky ( 500g), 2 stroužky česneku, 4 lžíce pomerančové šťávy, 6 lžic olivového oleje, sůl,pepř, lžička sušené máty, po lžičce mletého římského kmínu a koriandru, 100g drobných sušených meruněk, 4 malé artyčoky, 350 g zralých rajčat, 2 cibule, 2 sušené chilly papričky, 2 krát na špičku nože šafránu, 240g okapané cizrny, lžička kmínu, 3 lžíce sekané petrželky, půl lžičky skořice.

[hana-code-insert name=’sklik468x80′ /]

Postup– lilky omyjeme, očistíme ,podélně rozkrojíme ,rozčtvrtíme a nakrájíme na 5 cm dlouhé kousky a dáme je do mísy.

Česnek oloupeme a  prolisujeme do mísy.Umícháme marinádu z pomerančové šťávy, 2 lžic olivového oleje, soli, rozemnuté máty a koření.( skořice, římský kmín, koriandr).

Lilky marinádou přelijeme a 30 minut marinujeme. Meruňky propláchneme horkou vodou a na 20 minut naložíme do 400ml horké vody.

Mezitím omyjeme artyčoky  a řapíky a tvrdé listy velkoryse odřízneme. Pak je oloupeme jako jablka a rozčtvrtíme. Vlákna vykrojíme nožíkem a artyčoky hned vmícháme k lilkům. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Cibule oloupeme a nahrubo posekáme. V kastrole zahřejeme zbytek oleje.

Lilky a artyčoky vyjmeme z marinády , osušíme a lilky ze všech stran opečme do hněda. Přidáme artyčoky a cibule a společně 5 minut opékáme. Přilijeme marinádu, meruňky i s vodou a rajčata. Vše přivedeme k varu a ochutíme rozdrobeným chilly, šafránem, solí a pepřem. Pod pokličkou dusíme asi 30 minut. Cizrnu necháme okapat a pak jí vmícháme do zeleniny a ještě 5 minut povaříme. Vše posypeme kmínem a petrželkou. Jako příloha se hodí sypká rýže se šafránem  a máslem.

[hana-code-insert name=’sklik468x250′ /]