Benátky pohledem obyčejného turisty




Benátky, nádherné dech beroucí město ležící v severní části Itálie a nevídané ve své jedinečnosti.

Ne bezdůvodně sem míří 15 miliónů turistů za rok. Což je ukazatel dvou parametrů:

  1. Na spoluobjevitele z celého světa je nutno se trochu připravit, i když i národní různorodost turistů může být zážitkem.
  2. Benátky jsou jedním z neoficiálních divů světa, který člověk postavil.

S nevšední polohou města jsou zajisté spojena i úskalí. Již samotný proces dostat se ke sjednanému ubytování je poněkud složitější než na co běžný turista může být zvyklý z jiných destinací. Zkrátka cestu do hotelu po příjezdu, musíte absolvovat i se zavadly přes spoustu mostů, schodů v úzkých uličkách (mohou být slepé), ve kterých snadno můžete přijít o orientační smysl a to vše mezi davy turistů. Určitě je tedy na zvážení zda nevyužít nabízených služeb ať už poslíčků anebo lodních dopravců, kteří velmi ochotně za poplatek vypomohou.

My jsme si na naší cestě vybrali ubytování v kempu ležícího na pevnině a do centra jsme se dostali autobusem. Místní jsou zde doopravdy zvyklý na zmatené turisty a vstřícně nám vždy každý poradil. Např. lístek na autobus (cena 1,50 eur/osoba) můžete zakoupit téměř všude klidně i v kavárně jen ne na autobusové zastávce nebo u řidiče autobusu. Po zdolání 4 km mostu autobusem jsme se vydali k srdci města.

První dojmy na náměstí Fondamenta Santa Lucia byli všestranné. Naskytl se nám pohled na kanál plný lodí, starobylých budov ale díky vlakovému nádraží také na davy turistů.

Jakmile však překonáte potíže spojené s cestováním a popularitou místa, můžete naplno začít poznávat město na vodě. Více i méně významné budovy Vás obklopí a místní provozují živnosti, které ještě umocňují atmosféru. Na každém rohu uvidíte třeba obchod s benátskými maskami. Nápaditost s jakou jsou masky vyráběny, je nevídaná a to platí i o jejich materiálech a výrobě. Výroba z papíru asi moc nezaskočí a maska je k dostání od 5 eur pro děti, ale použití třeba porcelánu asi mnohé překvapí. Dále určitě stojí za zmínku sklářství, které v historické posloupnosti bylo potlačeno umělci všeho druhu. Tradice oboru jsou i navzdory postupu času zachovány a vynikající ruční práce je přádávána z generace na generaci.

Naopak úplným protikladem jsou v centru obchody luxusních značek jako Louis Vuitton, Ferrari, Gucci a mnoho dalších.

A to jsou jen zmíněné střípky. Rozepisovat zde jednotlivé i ty nejvýznamnější pamětihodnosti asi není třeba. Takové informace jsou všude běžně dostupné ale co takhle pár praktických doporučení s trochou nadsázky?

Určitě si zaopatřete mapu Benátek a to čím podrobnější tím lepší. Jako průvodce může sloužit i GPS na telefonu anebo konkrétní aplikace. Téměř v každé uličce je turista, který hledá cestu, kouká do mapy a málokdo Vám může poradit, všichni okolo jsou na tom totiž stejně. I když Benátky nejsou nikterak složité a žádné prošlé uličky nebudete litovat, při pohodlné návštěvě nechcete obtížně hledat vybrané cíle.

Také tu platí, že čím blíže jste u centra, tím jsou ceny vyšší i. Za běžné potraviny okolo náměstí  Piazza San Marco zaplatíte až dvojnásob ceny. Asi nebudete chodit přes půl města, abyste ušetřili za svačinu, ale určitě se tady vyplatí podívat se do uličky za rohem.

Lavičky tu nepostavili. Po několika hodinové chůzi každý zatouží po chvíli odpočinku. A při procházce městem jsme laviček napočítali dohromady na prstech jedné ruky. Není tedy divu, že v odpoledních hodinách již spousta návštěvníků posedává běžně na veřejných místech k tomu neurčených.

Vybrat si k poznání správnou dobu je také důležitým faktorem. Největší návštěvnost je tu o Vánocích, Velikonocích a karnevalu. Pokud ale netoužíte po zmíněných obdobích je doporučováno zvolit si termín na počátku nebo na konci letní sezóny.

A nakonec? Město na vodě má ve svých ulicích vepsanou minulost, které stojí za to věnovat pozornost ještě před prohlídkou. Díky návštěvě a informacím bude pro Vás historie ožívat. Možná budete Benátky opouštět s myšlenkou: „Chápu, kde bral Antonio Vivaldi svou hudbu.“

 

Denisa Prouzová