S autem do Skandinávie. Trajekty vyplouvají z Německa i Pobaltí

Láká vás návštěva Skandinávie? Ve Švédsku a Norsku stojí za návštěvu velká i menší města, stejně tak ale i venkov s fascinující přírodou, kopci a národními parky.2016-10-05-19_07_20-textmaker-etrajekty

Pokud toho během vaší cesty chcete stihnout co nejvíce, tak je nejlepší cestovat po Skandinávii autem. Dostanete se tak na řadu míst, kam by to bylo veřejnou dopravou komplikované, a budete si moct zorganizovat výlet jen podle vaší nálady. Pokud vás bude cestovat ve vozidle více, tak navíc ušetříte peníze za jízdenky.

Trasu si můžete vybrat

S vlastním automobilem se do Skandinávie dostanete trajektem. Pokud chcete strávit na palubě co nejméně času, tak je nejlepší variantou dojet do německého Rostocku či Puttgardenu, odtud přeplout do Dánska a z toho pak absolvovat krátkou plavbu do švédského Helsingborgu.

Z tohoto města lze po silnici pokračovat například do Malmö, do Jönkopingu nebo přes Göteborg směrem do Norska, třeba do Osla. V obou případech strávíte na trajektu jen pár desítek minut, což je tak akorát na ro, abyste se na palubě protáhli a občerstvili.

Kromě toho lze z Německa doplout do Švédska i přímo, a to ze Sassnitzu, Rostocku, Travemunde nebo Kielu. Do Osla plují trajekty například z dánské Kodaně nebo z Frederikshavnu.2016-10-05-19_07_08-textmaker-etrajekty

Noční plavba

Pokud chcete navštívit spíše Stockholm a východní část Švédska, případně odtud následně pokračovat do Finska, můžete si vzít trajekt z některé z Pobaltských zemí.

Z Litvy, Lotyšska i Estonska vyplouvají noční spoje, takže je potřeba si zavčas rezervovat místo v kajutě, kde budete spát. Kromě toho můžete samozřejmě trávit noci na palubě, ať už v některé z restaurací či barů. Jen si dejte pozor na to, že budete druhý den muset řídit.