Přímořské letovisko Pula




Pokud rádi cestujete a hledáte klidnou destinaci, ve které se ovšem nachází velké množství míst k návštěvě, doporučuji Vám přímořské město Pula. Pula se nachází v části Chorvatska zvaná Istrie a má kolem 65 000 obyvatel. Může se zdát, že Pula je velké město s rušným přístavem, ale zároveň má velice klidné příměstské části, takže svou dovolenou si můžete užít v rušném prostředí i v klidných zahradách u Vašeho vlastního bazénu. V tomto městě je velká koncentrace různých míst, která je možné navštívit a pobavit se nebo načerpat nové informace, zkušenosti a zážitky. Pula během své historie prošla mnoha různými změnami, proto je místem, kde se střelo velké množství různých kultur a ty ovlivnily ráz města.

Doprava

Pokud byste rádi jeli letos do Puly automobilem, budete muset na hranicích počítat s kontrolami, které jsou poslední dobou běžné kvůli fenoménu migrace. Pokud preferujete pohodlnější formu cestování, tak do Puly se dá i letět. Z České republiky se dostanete do Puly letadlem pouze s přestupem přes letiště v Záhřebu. Jednou z největších výhod tohoto letoviska je, že k dovolené je vhodné v každém ročním období. Jestli pojedete na jaře nebo na podzim, tak se vyhnete každoročním návalům turistů, kteří toto letovisko navštěvují především v létě. V Pule je jednoduché se orientovat a autem se dá dojet prakticky kamkoli. Pokud ale budete bydlet v centrálnější části města nebo u přístavu, tak auto ani nebudete potřebovat, protože vše zajímavé bude dostatečně blízko. Procházka po Pule v kterýchlokoli denních hodinách je zážitkem. Pokud se projdete ráno po přístavu, uvidíte rybáře, kteří vytahují své čerstvé úlovky, odpoledne uvidíte krásy přímořského letoviska nebo si dáte skvělý oběd z nejčerstvějších mořských plodů a večerní procházka Vám zase nabídne krásnou oblohu plnou hvězd a tajemně vypadající přístav.

Ubytování

Pule s ubytováním není žádný problém, je pouze třeba si jej rezervovat. Nad přístavem je luxusní hotel, po celém městě je rovněž bezpočet hotelů a spousta lidí nabízí své zahradní domky  k pronájmu. Kterou možnost si z uvedených vyberete, je čistě na Vás. Finančně nejvýhodnější je cestovat do Puly vlastním automobilem a ceny ubytování se pohybují mezi 6 000 až 18 000 za sedm nocí v závislosti na typu ubytování, který si vyberete. Ubytování lze sehnat i levněji u soukromých osob nebo si můžete počkat na slevy v hotelech.

Lákadla        

Jedním z nejznámějších lákadel Puly jsou jeřáby. Vím, zní to divně, ale každý večer jsou obří lodní jeřáby nasvíceny všemi možnými barvami, což vytváří nádherný estetický efekt a romantickou atmosféru. Panorama, které vytváří barevně nasvícené jeřáby v naprosté temnotě, je neopakovatelné a láká každoročně tisíce turistů.

V Pule se také nachází přístav chorvatského námořnictva, kde kotví několik válečných lodí, ale je velice těžké dostat se až k plavidlům a pokochat se. Myslím ale, že pánové neodolají pokušení shlédnout válečné lodě.

Jak jsem avizoval výše, tak v Pule se střetlo mnoho kultur. Střety bývaly často válečného rázu, ale povětšinou byla Pula spíše centrem obchodu. Jednu z největších stop v tomto malebném městě zanechali Římané. V centru města stojí obrovský a jeden z nejlépe zachovaných amfiteátrů v celé Evropě. Přístupné je i podzemí amfiteátru a když budete mít štěstí, tak potkáte muže ve zbroji legionářů, se kterými se můžete vyfotit nebo si poslechnout koncerty, které se v amfiteátru konají velice často. Občas je také amfiteátr dějištěm rekonstrukcí gladiátorských zápasů, které byste si také neměli nechat ujít.

Kolem celého přístavu, který byl v minulosti mnohem větší než dnes, se nacházejí rozvaliny pevnostního systému. Tento systém vznikl v době Rakouského císařství a měl za úkol chránit přístav proti napadení. Některé pevnosti jsou volně přístupné, ale nenachází se v nich nic zajímavého, některé jsou uzavřené, ale kvůli turistům bylo i několik pevností zrekonstruováno. V první řadě bych Vám doporučil centrální pevnost, která se nachází na kopci ve středu města a je v ní představena celá bohatá historie města, která je více než 2000 let dlouhá. V této pevnosti se nachází i rozhledna, ze které můžete shlédnout na celé město i vzdálené okolí.

V jedné z těchto pevností u moře je v současné době velké akvárium, ve kterém můžete vidět všechny sladkovodní i mořské živočichy a rostliny, které si jen dokážete představit. Nachází se zde například i středisko záchrany mořských želv a medúz. Procházka po této pevnosti je stejně zajímavá jako veškerá fauna a flóra nacházející se v akváriích. Do pevnosti bude letos přidána i velká nádrž, kde se budou nacházet velcí žraloci.

Pod celým městem se nachází spletitá síť chodeb a tunelů, které jsou pro veřejnost běžně zavřené, ale je možné jít na prohlídku. Historie těchto tunelů sahá až k Římanům, kteří zde založili první stálou kolonii a tyto tunely jako první hloubili.

Po celém městě je i několik muzeí, která jsou obvykle tématicky zaměřená a ve kterých můžete vidět exponáty z celé bohaté historie tohoto města. V jednom z muzeí je expozice zaměřené na dobu římskou a nachází se zde velké množství autentických exponátů. V dalším jsou vystaveny předměty z éry nacismu a komunismu a další velká expozice je zaměřená na dobu Rakouského císařství.

Pokud máte rádi ruch tržiště, tak Vám doporučuji navštívit místní tržiště, které je typickým příkladem filmových trhů, kde vidíte lidi z venkova vyvolávat cenu za různé druhy zboží. Na místním tržišti seženete jen domácí produkty, které místní prodávají a sami vyrábějí. Jedná se aromatické bylinky, zeleninu a ovoce, med, parfémy a podobné produkty. Zvláštní částí tržiště je trh s rybami. Tyto trhy u nás nejsou běžné a pokud si budete ochotni jedenkrát přivstanou a už kolem šesté trh navštívit, tak uvidíte prodej nejčerstvějších mořských plodů a ryb, porcování, kuchání a prodej. Tento zážitek Vám bude jistě připadat i mírně exotický.

V tomto malebném letovisku je skutečně bezpočet různých příležitostí, jak trávit volný čas, přiučit se nebo prostě jen relaxovat. Cesta do Puly pro mě byla skvělou zkušeností, protože jsem poznal místo, kde lze potkat spoustu lidí ze všemožných národnostních a etnických skupin, které zde žijí pospolu. Navíc týdenní dovolená Vás celkově může vyjít i na méně než 10 000 Kč, přičemž se Vám tato investice vrátí v krásných zážitcích. Dovolená v Pule Vás jistě nezklame a já Vám přeji jen spoustu příjemných zážitků.