Dovolenou v Chorvatsku nemusíte strávit jen u moře




Většina lidí jezdí do Chorvatska, aby si lehli na pláž a odpočinuli si od každodenního světa. Ale ne všechny tento způsob dovolené naplňuje, existují lidé, kteří chtějí na dovolené i něco nového poznat. A Chorvatsko je jedno z mnoha zemí, která nabízí obojí.

Národní park Plitvice stojí za to

Už to, že je tento národní park zapsán na seznam UNESCO, svědčí o jeho výjimečnosti. Tvoří jej šestnáct jezer, které jsou propojeny vodopády a kaskádami. Plitvická jezera mají velmi krásné prostředí, všude kolem nich jsou zalesněné masivy. Díky tomu, že jde o vápencovou proláklinu, se park stále mění. Budete unešení také z vody, která má neuvěřitelně azurovou až zelenou barvu.

Barvy mohou být v každém jezeře odlišné, protože se mění podle toho, kolik je uvnitř minerálů, organismů a podobně. Kromě barvy vody jsou zajímavé také květiny, proto jsou některá místa zde nepřístupné, protože mají pralesní rezervace, které jsou chráněné. Také zde najdete škálu zvířat, avšak lovit je zde nemůžete.

Koloseum v Chorvatsku

Krásné přístavní městečko Pula vás jistě zaujme. Na každém rohu naleznete nějakou historickou budovu a největším turistickým lákadlem je pro všechny návštěvníky amfiteátr, který vypadá skoro stejně, jako římské Koloseum. Návštěvníci, kteří byli i v Římě mohou sledovat rozdíly. Kromě tohoto Kolosea zde najdete i jiné zajímavé cíle jako je Titova letní rezidence anebo turistické centrum Punta Verudela, kde poblíž stojí pevnost. Když budete mít štěstí, tak zažijete jeden z mnoha festivalů či slavností, které se zde hojně oslavují.

Cesta zpátky přes Postojnské jeskyně

Návrat domů byste měli vzít přes Slovinsko, kde stojí za to podívat se na Postojnské jeskyně. Jde o velice krásný krasový systém, který patří mezi největší ve světě. Naleznete zde spoustu podzemních chodeb a jeskyní se projedete díky elektrickému vláčku. Také jsou tyto jeskyně jediným místem, kde můžete zahlédnout výjimečného obojživelníka, který se jmenuje macarát jeskynní, ale ve Slovinsku jej nazývají jako lidskou rybu.

A nedaleko je také jezero Bled, které je plno termálních pramenů. Díky nim byste se zde mohli koupat i za špatného počasí, protože voda dosahuje až dvacet šest stupňů. Není divu, že toto jezero patří k nejteplejším jezerům. Uprostřed tohoto jezera je malý ostrůvek, na kterém je také kostel Nanebevzetí Panny Marie.

Chorvatsko je zajímavé nejen pro ty, kteří si chtějí odpočinout, ale také pro lidi, kteří chtějí něco nového a pěkného poznat.