Dovolená u moře i turistika, to je Černá Hora




Hledáte netradiční dovolenou, na které se aktivně vyžijete a poznáte novou krajinu spolu s její kulturou? Navštivte Černou Horu a objevte její hory, řeky i pláže a moře. Tento malý hornatý stát v sobě ukrývá mnoho krás, které stojí za to vidět. Pro případ úrazu si nezapomeňte sjednat vhodné cestovní pojištění.

Ke skalnatému pobřeží a modrému moři

Černá Hora je velmi malý stát, který je převážně hornatý, avšak najdete zde i krásné pláže. Milovníky rušného městského života a radovánek u moře nadchne město Kotor – nádherné přístavní město rozprostírající se na jihozápadu země. Kotor má velmi bohatou historii, která sahá až do středověku. Je obklopen středověkými hradbami, které ho spojují s pevností sv. Jana, jež se tyčí nad městem. Hornaté město nabízí nádherný výhled na kaskádovité terasy osazené typickými domy. Ať navštívíte jakékoliv výše položené místo, naskytne se vám krásný výhled nejen na město, ale i na moře a hory v pozadí. Velmi pěkný výhled je od kostela Matky Boží.

Kotorský záliv

Kotorský záliv neboli Boka Kotorska je nádherný přírodní záliv na jihu Jadranu, na jehož konci leží již zmíněné město Kotor. Zátoka nabízí výhled na nezapomenutelné panorama a je také zapsaná na seznamu UNESCO. Boka Kotorska má také velmi bohatou historii, sehrála významnou roli v mnoha bitvách a během první republiky byla také přístavem československých lodí. Dnes je rozdělena na čtyři úseky – Hercegnovský, Kotorský, Risanský a Tivatský. Nejužší místo se nazývá Verige, v překladu „řetězy“, jehož jméno je mluvící a odkazuje do minulosti, kde se právě v tomto místě napínaly řetězy a lana, aby se zabránilo vplutí nepřátelských lodí do zálivu.

Nespoutaná příroda ve vnitrozemí

I přesto, že Černá Hora nabízí krásné pláže a průzračné moře, aktivní cestovatelé mohou zavítat do vnitrozemí a objevit krásy nespoutané přírody. Země je velmi hornatá, z 95% je pokrytá kopci a horami, proto je jako stvořená pro turistiku. Navštívit můžete několik národních parků, jako například Durmitor, který se nachází přibližně ve středu země. V zimě je zde oblíbené lyžování, v létě si můžete užít procházku v zelené kopcovité krajině. V tomto parku najdete také nejvyšší horu Bobotov Kuk (2523 m. n. m.). Důležitým turistickým centrem je potom středisko Žabljak, odkud lze vyrazit na všechny svahy i stezky, pokud se rozhodnete pro turistiku.