Speciality bulharské kuchyně




Speciality bulharské kuchyně

Tarator

Toto je  tradiční bulharská polévka připravovaná z okurky a bílého jogurtu. Za horkého dne příjemně osvěží.

Pro 4 osoby

Doba přípravy – 15 minut

Suroviny – 2 stroužku česneku, sůl, mletý bílý pepř, 3 lžíce oleje, 300 g bílého jogurtu, 500 g salátových okurek, 250 ml smetany, svazeček kopru, 2 lžíce strouhanky, 8 vlašských oříšků,plátky okurek na ozdobení.

Postup- Stroužky česneku utřeme se solí i pepřem, dáme do misky a za stálého mícháni přiléváme olej. Okurku oloupeme, nakrájíme na kostičky nebo nahrubo nastrouháme a promícháme s olejem. Kopr i jádra vlašských ořechů nahrubo nasekáme.

Jogurt našleháme se smetanou a 250 ml vody, přidáme kopr, vlašské ořechy a vše promícháme se směsí v misce. Necháme dobře vychladit. Strouhanku opražíme na pánvi bez tuku. Polévku ozdobíme tenkými plátky okurky, posypeme strouhankou a podáváme.

Šopský salát

Pro 4 osoby

Doba přípravy- 20 minut

Suroviny-1 cibule, okurka, 2 papriky, 5 zralejších rajčat,100 g balkánského sýra, snítek petrželky,feferonka,, sůl, olivový olej, ocet

Postup- Cibulku  nakrájíme na jemno (nejlépe na proužky) a utřeme se soli (rukou). Okurku nakrájíme na půlkolečka a pokapeme  troškou octa. Rajčata pokrájíme na měsíčky, papriky na proužky. Pokrájíme na jemno trochu petrželky a opatrně promícháme se solí všechno dohromady. Přidáme olej (zhruba 3lzice) a opět zamícháme.

Směs přendáme do salátových misek a postrouháme sýrem a ozdobíme kouskem feferonky. Šopský sálat se nesmi dělat předem, nejlepší je úplně čerstvý. Zelenina při přípravě  musí  mít pokojovou teplotu.

[hana-code-insert name=’sklik468x80′ /]

Bulharská banina

Suroviny-1listové těsto, špetka soli, 5 vajec,1 bílý jogurt, 500g balkánského sýru, 2 lžíce olivového oleje, kypřící prášek do pečiva,

Postup- Rozvalíme listové těsto podle velikosti plechu.

[hana-code-insert name=’inBulharsko610x200′ /]

Každý plát zvlášť. V míse si připravíme  směs ze sýru,  jogurtu, vajec, kypřícího prášku, soli. Plech vyložíme papírem na pečení a položíme na něj první plát těsta a pomažeme ho lehce olejem. Na plát rovnoměrně rozložíme polovinu směsy a přikryjeme druhým plátem na který opět položíme druhou polovinu směsy a zakryjeme třetím plátem, který pomažeme troškou rozšlehaného vejce a propícháme lehce špejlí.

Pečeme v troubě dokud není povrch krásně zlatavý. Asi 20- 25 minut.

Čevapčiči

Pro 4 osoby

Doba přípravy-30 minut

Suroviny – 400g kapusty, 1 velká cibule, 2-3 stroužky česneku, 200g mletého masa (vepřového), majoránka, sůl, pepř, mletá paprika, vejce, olej nebo sádlo na smažení, strouhanka na zahuštění.

Postup – Uvařím kapustu, pomelu nebo nadrtím a promíchám s mletým masem, kořením, solí česnekem , cibulkou pokrájenou na velmi jemné kostičky, vejcem a zahustím strouhankou. Ze směsy tvaruji malé válečky které usmažím na tuku který nejdříve rozpálíme na střední teplotě na pánvi. Při smažení nezapomeňte otáčet! Jako příloha se nejlépe hodí brambory s oblohou (cibule, hořčice, zelenina dle chuti)

[hana-code-insert name=’sklik468x250′ /]