Do Brazílie za fotbalem

Brazílie, to je nejenom samba, karneval v Rio de Janeiru a bílé písky na proslulé pláži Copacabana. Brazílie je totiž především zemí fotbalu zaslíbenou. Fotbal lze bez přehánění v této latinskoamerické zemi označit za náboženství, kdy do míče kope snad opravdu úplně každý. Pokud se tudíž do Brazílie chystáte, rozhodně byste neměli opomenout též návštěvu některého z fotbalových zápasů místní nejvyšší soutěže, nebo se alespoň zajet podívat na některé fotbalové stadiony jakožto skvosty současné architektury.

Maracanã

Maracanã, celým jménem Estádio do Maracanã, nebo též oficiálně Estádio Jornalista Mário Filho je patrně celosvětově nejznámějším stadionem a lze jej směle označit za symbol fotbalu. Stadion byl dějištěm Mistrovství světa ve fotbale v roce 1950, kdy na něm bezmála 200 000 diváků sledujících finále mezi domácím výběrem a tradičním rivalem z Uruguaye vytvořili dnes již stěží překonatelný světový rekord. Žel pro domácí jejich miláčci tehdy odešli z boje poraženi po výsledku 2-1. Maracanã se poté vrátila do světla reflektorů až v roce 2014, kdy se na ní odehrálo několik zápasů Mistroství světa. Dlužno podotknout, že ani tentokrát fotbalové výsledky brazilského národního týmu místní fanoušky příliš nezahřály, neboť ještě nyní má mnoho z nich noční můry z děsivé semifinálové prohry s Německem 1:7. Z architektonického pohledu je třeba podotknout, že architektonickému týmu Ramos a Galvão se povedla skvělá práce, byť astronomické náklady na rekonstrukci svatostánku byly v brazilském tisku před Mistrovstvím světa propírány doslova každý den a staly se vděčným politickým tématem. V každém případě nicméně návštěvu Maracanã vynechat.

Fla-Flu

Je známá fotbalová zkratka pro fotbalové derby mezi nesmiřitelnými rivaly z Rio de Janeira, celky Flamingo a Fluminense. Dějištěm duelu bývá zpravidla stadion Maracanã, který byl i svědkem nejvyšší návštěvy na klubovém forbalovém zápasu vůbec: derby Fla-Flu v roce 1963 navštívilo neuvěřitelných 194 603 diváků. Z důvodu omezené kapacity již dnes samozřejmě taková návštěva není možná, nicméně i tak je zápas znám svojí neopakovatelnou atmosférou, kterou byste si při správně načasované návštěvě Brazílie, resp. Rio de Janeira neměli nechat ujít. Jakkoliv je z pohledu historických statistik ve vzájemných soubojích úspěšnější Flamengo, tak jako v jiných státech je i zde derby unikátním zápasem, který zkrátka nemá favorita. Letos je derby Fla-Flu na pořadu dne 17. června.

São Paulo a místní kluby

Pozornosti turisty – fotbalového fanouška by jistě neměly ujít ani zápasy týmů z relativně nedalekého São Paula. Jména jako Palmeiras (celým jménem Sociedade Esportiva Palmeiras a mimochodem i poslední mistr za rok 2016), Corinthians (celým jménem Sport Club Corinthians Paulista a mistr za rok 2015), nebo São Paulo FC (naposledy vítězem ligy v roce 2008) již zná prakticky celý svět a ani Vy byste si proto neměli nechat ujít příležitost zápas některého ze zmiňovaných velkoklubů navštívit a vychutnat si bouřlivou atmosféru přímo na místě. Stojí za zmínku, že místní mají pro derby mezi jednotlivými rivaly dokonce svůj název: např. Derby Paulista mezi Corinthians a Palmeiras (letos je na programu 12. července), Clássico Majestoso mezi Corinthians a São Paulo FC (letos je na programu 10. června), a Choque Rei mezi São Paulo FC a Palmeiras (letos je na programu 26. srpna). Jistě proto nepřekvapí, že z pohledu běžného Brazilce jsou uvedené zápasy doslova svátečními událostmi.