Londýn a jeho skvosty




Londýn je hlavním městem pro Spojené království Velké Británie a Severní Irsko u řeky Temže. Ve společnosti měst New York a Tokio, je jedním z nejdůležitějších měst světa. Je centrem mezinárodního obchodu. Dělí se na 32 městských obvodů a Londýnské City. Doprava zde je zcela neproblematická, i když vzhledem k ruchu musíte být na pozoru.

Leblancdesign / Pixabay

Tower of London

Pevnost byla založena v 11. Století Vilémem Dobyvatelem aby pomáhala v obraně. Patří mezi nejstarší pamětihodnosti Londýna. Hrad má tvar čtverce a v každém vrcholu je jedna věž. Tato část se nazývá „bílá tvrz“. Okolo té se potom vine dvojice hradeb. Původnímu využití pevnost dostála, avšak postupem času byla využívána například jako vězení, pokladnice, zbrojnice či popraviště. V hradu také prý straší duchové popravených. Místo v tuto chvíli spravuje 36 Beefeaterů, což jsou lidé v červeno-černých uniformách, a jsou něco jako naši průvodci na hradech a zámcích. A stejně tak jako my mámě Pražský hrad, oni zde mají právě „Tower of London“ pro střežení Britských korunovačních klenotů.

Tower Bridge

Nejznámější a také nejfotografovanější most v Londýně spojuje protilehlé břehy řeky Temže. Jelikož po řece často plují i větší lodě, je střední část nacházející se mezi dvěma mohutnými pilíři pohyblivá. V případě blížící se lodě za pomoci mechanismu zvednou ramena ta, aby mohla bezpečně proplout. Osobně si myslím, že tento proces je natolik zajímavý, že turisty v tuto chvíli nebude zajímat okolí, které je však také působivé. Když se rozběhnete dál, narazíte tu na řadu krásných restaurací, muzeum či doky. Vraťme se ještě ale zpět k mostu a řekněme si, že i ten někdy zlobí. Stalo se, že začal zvedat svá ramena sám a ohrozil tak řidiče. Nikomu se však nic nestalo a věřme, že už se nikdy nerozdovádí.

Buckinghamský palác

Palác, vedle kterého je mnoho světových paláců pouhými drobečky. Tím se pyšní právě Londýn a i vy ho můžete navštívit. Budova je stále využívána a má pro Brity obrovskou hodnotu. Není pouhou turistickou atrakcí. K paláci patří také obrovská zahrada. Dříve palác vlastnil vévoda z Buckinghamu. Dnes je sídlem britské královské rodiny a je využíván ke státním audiencím. Před budovou se nachází památník královny Viktorie. V létě je možně si hrad prohlédnout. Lépe řečeno alespoň některé jeho části. Vstupné vyjde dospělého na osmnáct euro. Kdybyste však možnost prohlídky nemohli z nějakého důvodu využít, můžete alespoň shlédnout představení místní královské vojenské gardy, která každý den provádí slavnostní pochod a výměnu stráží.

Westminsterský palác

Wstminsterský palác, také označován jako Houses of Parliament, je sídlem parlamentu království. Palác se rozkládá na nábřeží řeky Temže ze severní strany. Stavba byla po požáru v 19. Století téměř zcela zničena a následně rekonstruována. Jediná dochovaná část původního paláce je „westminster hall“, která stojí od roku 1097. Dříve byl palác sídlem panovníka, a to až do 16. Století. U paláce se tyčí světoznámá věž Big Ben, která bývá hlavním cílem návštěvy tohoto obrovského komplexu, který obsahuje neskutečných 1100 místností. V blízkosti paláce můžete projít také mnoho krásných zahrad.

Westminsterské opatství

Použít slovo majestátný je v případě tohoto místa snad téměř urážkou. Má obrovský význam a to nejen pro místní. Historie na vás na tomto místě doslova dýchá a při pozorném pohledu vás ohromí velikost i krása celého chrámu, kde se odehrávali ty nejdůležitější ceremonie Anglických dějin vůbec. Podle údajů o katedrále by mělo jít o nejdražší architektonický kousek tohoto typu ve středověku vůbec, což už samo o sobě přidává budově na významu. Jsou zde uloženi k věčnému odpočinku ty z nejznámějších britských osobností a panovníku. Dohromady jich tu je přes tři tisíce. Povšimnout si můžete také kvalitně provedeného malířského a sochařského zdobení, kterým je katedrála obohacena. Prohlídka je možná od roku 2012 za 16 liber a zdarma potom v době probíhajících mší.

Katedrála sv. Pavla

S westminsterským opatstvím tvoří něco jako šlechtu mezi stavbami Londýna i celé Británie a je opět velmi váženou budovou. Po bazilice Svatého Petra ve Vatikánu zaujímá druhé místo největších sakrálních staveb celého světa. Má výraznou kopuli, která je vidět na několik kilometrů, protože se pyšně tyčí až do výšky 111 metrů. Katedrála je stále bohatě využívána a to nejenom k bohoslužbám. Konal se zde například pohřeb Winstona Churchilla nebo svatba prince Charlese a lady Diany. Lze si zakoupit vstupenku a katedrálu prošmejdit i s průvodcem.

Trafalgarské náměstí

Náměstí, které tvoří něco jako srdce Londýna. Je výborným výchozím bodem pro vaši prohlídku nejenom kvůli svému umístění, ale i množství věcí, co vám může nabídnout i ono samo. Náměstí se od roku 1845 nemění a zůstává až na malé detaily ve stejné podobě. Tyčí se zde Nelsonův sloup a odpočinout si zde můžete u jedné ze dvou fontán. Navštívit tu můžete Britskou národní galerii nebo kostel St. Martin’s in the Fields. Je zde zakázané krmení holubů, kterých tu dříve bylo velké množství, ale kvůli ochraně památek, se musela udělat tato opatření.

Kensingtonský palác

Tento palác je královskou rezidencí v Kensingtonských zahradách a je domovem především pro měně významné členy královské rodiny. Turistům je přístupná pouze část paláce. I tady však mohou s výkladem průvodce zhlédnout velké množství osobních předmětů šlechticů, kteří se svými činy a jménem zapsali do historie této budovy. Stále se zde můžete podívat na šaty milované princezny Diany. Palác obklopují rozsáhlé zahrady, které se však od prvopočátku hodně změnily.

Horse Guards Parade

Jde o velké přehlídkové prostranství ve Whitehallu v srdci Londýna. Dříve tu bylo kolbiště a konaly se zde rytířské souboje. Od 17. Století se zde každý rok slavily narozeniny královny Alžběty I., doplněné velkolepou přehlídkou. Dnes toto místo nemá takové využití, ale i přes to je nedílnou součástí Londýna. Na západní straně je otevřen vstup do Horse Guards Road a St. James’s Parku. Přehlídková plocha je lemována množstvím památníků a trofejí.

Tak co, vyrazíte někdy do Londýna? Jestliže ano, věřím, že to bude nezapomenutelný zážitek jak pro vás, tak i pro váš fotoaparát.