Dovolená v Anglii




Anglie – dovolená jako stvořená pro někoho, kdo si moc na sluníčko a písčité pláže moc nepotrpí. Jaká místa určitě navštívit, pokud se rozhodnete právě pro tuto malou destinaci se dozvíte v následujícím článku. Snad se vám bude líbit a něco málo poslouží jako inspirace. :)

Dover

LoggaWiggler / Pixabay

Jedná se přístavní město v anglickém hrabství Kent. Od Calais (Francie) je vzdáleno jen asi pouhých 30 kilometrů. Přístav zajišťuje dopravu trajekty přes kanál La Manche. Zároveň se jedná o nejvíce používanou mořskou trasu do Velké Británie.

V Doveru se nachází i mimo jiné stejně pojmenovaný hrad – Dover, který je zároveň největším hradem celé Anglie. Za návštěvu určitě stojí také Doverské útesy či St Mary in Castro.

Stonehenge

Stonehenge je komplex menhirů a kamenných kruhů, které leží na Salisburské pláni asi 13 kilometrů od města Salisbury v Jižní Anglii. Stonehenge dokonce patří mezi památky zapsané v seznamu světového dědictví UNESCO. Místo je zahaleno tajemstvím a nezodpovězenými otázkami, proč a jak byly vlastně zdejší kameny postaveny. Určitě stojí za to se na Stonehenge podívat. Zároveň se říká, že jsou odtud v noci velmi jasně vidět hvězdy.

Lake District

Lake District je největší národní park Anglie. Jedná se o nejdeštivější místo v celé Anglii. Nachází se na severozápadě Anglie v anglickém hrabství Cumbria. Jeho rozloha činí až neuvěřitelných
2 292 km2. Vyhlášen byl již v roce 1951. Leží zde i nejvyšší hora Anglie Scafell Pike. Krajina je kopcovitá, plná dubových lesů, pastvin. Jedná se o jediné místo, kde žijí ve volné přírodě veverky, hnízdí orel skalní a luňák červený. Najdeme zde také spoustu jezer ledovcového původu, jako třeba Wastwater, Crummock Water, Esthwaite Water, Bassenthwaite Lake, Brotherswater a spoustu dalších. Turisty vozí po jezerech tradiční parník.

Cambridge

Cambridge nalezneme v hrabství Cambridgeshire asi 80 kilometrů od Londýna. Jedná se o starobylé anglické univerzitní město a středisko technologického centra Sillicon Fen.

Oxford

Oxford leží v anglickém hrabství Oxfordshire. Městem protéká řeka Temže. Nachází se zde nejstarší univerzita v zemích používající
angličtinu – University of Oxford. Město je známé pro svou překrásnou architekturu a pro svůj status ‘město snové nálady’.

Jezero Loch Ness

Jedná se o druhé největší jezero ve Skotsku. Leží v ledovcově-tektonické dolině Great Glen ve správní oblasti Highland. Dosahuje hloubky až neuvěřitelných 230 metrů a leží v nadmořské výšce 16 metrů. Jezero je známé především díky své lochnesské příšeře, která jezero obývá.

Londýn

Londýn je hlavním městem celého Spojeného království Velké Británie a Severního Irska. Městem protéká řeka Temže. Jedná se o jedno z vůbec nejvýznamnějších měst na světě. (Společně s městy jako jsou třeba New York nebo Tokio) Londýn se podobně jako skoro celá Anglie nachází v oceánském podnebí, což způsobuje poměrně velké množství srážek. K místům, které určitě stojí za to navštívit patří místa jako Čínská čtvrť, Downing Street, Londýnská zoologická zahrada, Londýnské oko, Muzeum voskových figurín Madame Tussaud, Picadilly Circus, Tower Bridge, Tower, Trafalgarské náměstí, Bank of England, Big Ben, Buckinghamský palác, City Hall, Katedrála svatého Pavla, Millenium Dome, Mramorový oblouk, Nelsonův sloup, One Canada Square, Památník Diany – princezny z Walesu, Royal Albert Hall, Royal Festival Hall, British Telecom, Westminsterské opatství, Westminsterský palác, Londýnské muzeum, Londýnská Galerie, Hyde Park, West End, St. James’s Park a spoustu dalších.